Momsfritagelsen for gebyrer udvides


En udtalelse fra Told- og Skattestyrelsen om moms på gebyrer i tilknytning til restanceinddrivelse får betydning for en række virksomheder.
Udtalelsen betyder, at en lang række gebyrer fremover kan opkræves uden moms.

I begyndelsen af 2004 fastslog Landsskatteretten, at rykkergebyrer ikke udgør betaling for nogen ydelse.
Sådanne gebyrer er derfor momsfrie.

KPMG har i forlængelse af Landsskatterettens kendelse haft drøftelser med Told- og Skattestyrelsen om den momsmæssige behandling af en række andre gebyrer i tilknytning til restanceinddrivelsen. Resultatet af disse drøftelser blev, at gebyrer for følgende tiltag fremover ikke skal indeholde moms:


* Rykkerbreve. (Kalhave Vandværk tager gebyr for rykkerbreve udsendt 14 dage efter sidste betalingsfrist. Der opkræves også gebyr for for sen indbetaling)

* Inkassomeddelelser (rykkerbreve hvor debitor rykkes og samtidig får besked om forestående inkasso)

* Personligt fremmøde hos debitor ved forsyningsvirksomhedens egen opkræver (inkassobesøg)(Kalhave Vandværk møder personligt op ved manglende måleraflæsning)

* Lukkebesøg hvor virksomheden igen søger beløbet inddrevet, og hvor der sker lukning for fremtidige leverancer. (Kalhave Vandværk tager ikke gebyr for at lukke for vandet)
-- Gebyret findes typisk inden for forsyningssektoren, men også andre brancher har lignende gebyrer

* Indgåelse af betalingsaftaler i forlængelse af den misligholdte fordring.


Gebyrer for følgende skal fortsat indeholde moms:

* Åbnegebyrer. Gebyret findes inden for forsyningssektoren, men også andre brancher har sådanne gebyrer. (Kalhave Vandværk tager gebyr for at genåbne for vandet)

Told- og Skattestyrelsen begrunder den fortsatte momspligt for åbnegebyrer med, at dette gebyr må anses som vederlag for en ydelse, der består i, at kunden igen kan modtage leverancer af el, vand eller varme.

Som det fremgår er betegnelsen "gebyr" ikke i sig selv tilstrækkelig til at undgå momspligt af et givent gebyr. Gebyret skal efter en konkret vurdering kunne karakteriseres som en omkostningsgodtgørelse.

Virksomheder, der hidtil har opkrævet moms af de nu momsfrie gebyrer, har mulighed for at søge momsen af de hidtil opkrævede gebyrer retur hos ToldSkat. Der er endnu ikke udsendt retningslinier for opgørelse af kravet - eller tidsfrist herfor, men disse retningslinier kan ifølge de seneste udmeldinger fra Told- og Skattestyrelsen forventes i løbet af efteråret 2004.

I princippet vil virksomheder kunne søge momsen tilbage for samme periode, som den afgjorte sag i Landsskatteretten omhandler. Dette betyder, at de fleste virksomheder efter KPMG's opfattelse vil kunne kræve rykkermomsen tilbage til og med 1997.

Vi anbefaler, at virksomheder, der har betalt moms af rykkergebyrer, allerede påbegynder opgørelsen af deres krav på "rykkermoms" og evt. indsender kravet til ToldSkat.

Der er dog to metoder, som ToldSkat måske vil bruge til at søge tilbagebetalingerne begrænset, nemlig fradragsbegrænsning og særligt overvæltningsproblematikken, der jo også er kendt fra Kantinemomssagerne. Disse to problemstillinger vil blive endeligt afklaret med tilbagebetalingscirkulæret.